Bez wątpienia w upały nie należy zapominać o jedzeniu. Nasze posiłki powinny być jednak lekkie, orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu. Możemy czerpać inspiracje z podroży kulinarnych lub wybrać się na najbliższy targ i kupić ulubione warzywa i owoce. Dzisiaj udowodnię po raz kolejny, że nie trzeba mieć pełnego portfela, aby zjeść pożywny posiłek, smakujący latem i bardzo syty.
Bazą mojego dzisiejszego przepisu jest kasza, dobrze Wam znana, o nazwie kuskus. Pamiętam, jak 3 lata temu mój Mistrz Kurt Scheller przygotował kuskus bez zalewania przegotowaną wodą, podczas warsztatów w Warszawie a Akademii. Rzeczywiście działa. Bo kaszę wystarczy zalać zimną wodą i poczekać, tak jak zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn.
Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Jest w lodówce i idealnie smakuje schłodzona!
Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus
- 1/2 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus solimy i zalewamy zimną wodą.
- Czekam, aż wchłonie cały płyn.
- Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Suszone pomidory i cukinie kroimy w kostkę.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, cukinię i suszone pomidory.
- Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem.
- Warzywa doprawiamy do smaku.
- Dodajemy do warzyw posiekaną natkę z pietruszki, czarnuszkę oraz suszony tymianek i oregano.
- Mieszamy, po chwili gasimy płomień.
- Kaszę dzielimy na dwie porcje.
- Na wierzchu układamy warzywa.
- Uważajcie z solą, jeśli kupicie suszone pomidory w paczuszce, nie w słoiku w zalewie.
- Smakuje doskonale na ciepło i na zimno, ale latem proponuje wersję na zimno.
- Przepis może być podany jako danie glówne, a po wymieszaniu składników, jako sałatka.
Pyszna propozycja i szybkie przygotowanie :-)
OdpowiedzUsuń