Nie ma nic lepszego niż tradycyjny, śląski obiad. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką.
Kluski
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- sól do smaku
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy.
- Gotujemy, odcedzamy.
- Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części.
- Jedną wyjmujemy i odkładamy.
- W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Dodajemy jajko, sól oraz odłożone ziemniaki.
- Starannie łączymy wszystkie składniki.
- Z ciasta formujemy małe kulki.
- Odkładamy na deskę posypaną mąką.
- Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku.
- Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut.
- Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką.
- Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową.
- Podobnie przygotowujemy kolejne partie.
- Podajemy jako dodatek do obiadu.
- Najlepiej smakują z sosami.
- Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku.
jak ja je lubię;)
OdpowiedzUsuńPrzez takie kluski mam kilka kg na plusie;)))))))
OdpowiedzUsuńJeju ale pysznie wygląda. Proszę o przepis na sosik...
OdpowiedzUsuńIle ma być mąki ziemniaczanej ?
OdpowiedzUsuńMałgosiu, jak w przepisie czyli masę ziemniaczaną dzielisz na 4 równe części, odkładasz jedną z nich i w jej miejsce wsypujesz mąkę ziemniaczaną :)
Usuń