W ostatni dzień lipca kupiłam pierwsze, świeże maliny. Słodkie, soczyste i piękne, prosto ze sklepu przyniosłam do domu, umyłam i zamroziłam. Już pierwszą porcję zamrożonych owoców wykorzystałam do przygotowania deseru lub śniadania w wersji fit. Jogurt, owoce i nasiona chia w gorące dni to jedno z najlepszych rozwiązań.
Pamiętać należy, aby dziennie nie przekraczać zalecanej porcji nasion chia czyli 1,5 łyżeczki. Taka ilość wystarcza w sam raz na jedną porcję. Ostatnio zrobiłam pudding chia z musem z mango, polecam z całego serca!
Pudding chia z musem malinowym / 2 porcje
Składniki:
- 3 łyżeczki nasion chia plus do posypania
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 3/4 szklanki świeżych malin plus 6 do dekoracji
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do miski.
- Dodajemy nasiona chia oraz mleko.
- Mieszamy i odstawiamy.
- Maliny umyte i osuszone przekładamy do blendera.
- Owoce miksujemy na jednolitą masę.
- Do każdej ze szklanek nakładamy porcję puddingu chia.
- Na wierzchu wylewamy mus malinowy.
- Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Podajemy posypane wiórkami kokosowymi i nasionami chia oraz ułożonymi na wierzchu mrożonymi malinami.
Idealne połączenie. Deser w sam raz na upały
OdpowiedzUsuń