2017/07/31

Pudding chia z musem malinowym

W ostatni dzień lipca kupiłam pierwsze, świeże maliny. Słodkie, soczyste i piękne, prosto ze sklepu przyniosłam do domu, umyłam i zamroziłam. Już pierwszą porcję zamrożonych owoców wykorzystałam do przygotowania deseru lub śniadania w wersji fit.  Jogurt, owoce i nasiona chia w gorące dni to jedno z najlepszych rozwiązań. 

Pamiętać należy, aby dziennie nie przekraczać zalecanej porcji nasion chia czyli 1,5 łyżeczki. Taka ilość wystarcza w sam raz na jedną porcję.  Ostatnio zrobiłam pudding chia z musem z mango, polecam z całego serca!





Pudding chia z musem malinowym / 2 porcje

Składniki:
  • 3 łyżeczki nasion chia plus do posypania
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki świeżych malin plus 6 do dekoracji
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania


Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do miski.
  • Dodajemy nasiona chia oraz mleko.
  • Mieszamy i odstawiamy.
  • Maliny umyte i osuszone przekładamy do blendera.
  • Owoce miksujemy na jednolitą masę.
  • Do każdej ze szklanek nakładamy porcję puddingu chia.
  • Na wierzchu wylewamy mus malinowy.
  • Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Podajemy posypane wiórkami kokosowymi i nasionami chia oraz ułożonymi na wierzchu mrożonymi malinami.




1 komentarz: