Ostatnio udało mi się kupić piękne, młode cukinie. Błyszczące, bez żadnej skazy, idealne do wszystkiego! Oczywiście najlepsze na surowo. Z jednej zrobiłam już placuszki cukiniowe, z kolejnej postanowiłam przygotować bardzo szybki obiad zupę - krem, wyszła tak dobrze, że dzisiaj dzielę się z Wami jakże prostym i skutecznym przepisem! Warunek jest jeden - kupujecie naprawdę smaczne, malutkie cukinie. Tylko takie mają mało pestek, można je jeść na surowo i są słodkie w smaku.
Jak się okazało, taka zupa krem świetnie smakuje na ciepło i na zimno, czyli to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza!
Zupa krem z cukinii / 1 porcja
Składniki:
- 150 - 200 ml bulionu warzywnego
- 1 cukinia 200 g
- 1 mała biała cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i osuszamy.
- Z cukinii odcinamy końcówki.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obieramy,
- Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
- Na oleju rzepakowym smażymy cukinię z cebulą i całym ząbkiem obranego czosnku
- Mieszamy.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem.
- Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Całość miksujemy na krem.
- Podajemy posypane szczypiorkiem.
- W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie szczyptę lub dwie ostrej papryki.
Super wygląda. Z cukinii zupy krem jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/