Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 30 czerwca 2016

Ogórki małosolne z koperkiem

Ogórki gruntowe można przygotować na wiele sposobów. Nigdy jednak nie robię zapasów na zimę. Nie mam na to miejsca w domu. Korzystam za to z sezonu i często robię ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam do przygotowania ogórków małosolnych z ognistą przyprawą oraz sałatki ziemniaczanej z bobem i ogórkami małosolnymi.



Ogórki małosolne z koperkiem

Składniki:
  • ogórki gruntowe
  • woda, przegotowana, gorąca
  • sól
  • koperek
  • czosnek

Przygotowanie:
  • Przy ogórkach małosolnych stosujemy prostą zasadę 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody.
  • Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki
  • Czosnek obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę.
  • Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki.
  • Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe.


5 komentarzy :

  1. Robiłam ostatnio cały słoik, zniknął w mgnieniu oka. Muszę zrobić ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także zrobiłam.Wyszły pyszne i już jutro powtarzam bo tak nam smakują.Anetko dziękuję za fajny przepis.Lubię zaglądać na Twojego bloga bo zawsze znajdę jakiś ciekawy przepis.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia i zadowolenia z prowadzenia bloga.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakują, rzeczywiście są pyszne i proste w przygotowaniu, ja dizsiaj robię znowu! pozdrawiam Jolu!

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie! Ja wykorzystałabym je do tortilli :)

    OdpowiedzUsuń