Taki letni, niedzielny obiad powstał w kwadrans. Można go przygotować dzień wcześniej, a wtedy smak będzie jeszcze lepszy. Kuskus już kiedyś pisałam, można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. W tym czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. 
Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika!
Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
 - 1 czerwona papryka
 - 1/2 dużej cukinii
 - 1/3 puszki z kukurydzy
 - 1 ząbek czosnku
 - 400 g pomidorów w całości z puszki
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki czarnuszki
 - 2 łyżeczki suszonego oregano
 - 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
 - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
 - sól do smaku
 
Przygotowanie:
- Kuskus przesypujemy do miski.
 - Solimy i zalewamy zimną wodą.
 - Czekamy 5 minut i rozdrabniamy kaszę widelcem.
 - Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
 - Czosnek obieramy.
 - Paprykę, czosnek i cukinię kroimy w dużą kostkę.
 - W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
 - Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką.
 - Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku.
 - Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki.
 - Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
 - Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę.
 - Doprawiamy do smaku.
 - Warzywa podajemy na kaszy kuskus.
 - Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem,
 - Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.
 - Moja rada: polecam wymieszanie kaszy kuskus z warzywami i włożenie na kilka chwil, aby danie schłoziło się, to idealna sałatka czy obiad na tropikalne upały.
 - Można zamrozić.
 

bardzo, bardzo smakowicie sie prezentuje! mniam :)
OdpowiedzUsuńzapewniam, że smakuje doskonale, na ciepło i na zimno, w sam raz na upały!
Usuń