Taki letni, niedzielny obiad powstał w kwadrans. Można go przygotować dzień wcześniej, a wtedy smak będzie jeszcze lepszy. Kuskus już kiedyś pisałam, można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. W tym czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne.
Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika!
Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- 1/2 dużej cukinii
- 1/3 puszki z kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus przesypujemy do miski.
- Solimy i zalewamy zimną wodą.
- Czekamy 5 minut i rozdrabniamy kaszę widelcem.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Czosnek obieramy.
- Paprykę, czosnek i cukinię kroimy w dużą kostkę.
- W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką.
- Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku.
- Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki.
- Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę.
- Doprawiamy do smaku.
- Warzywa podajemy na kaszy kuskus.
- Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem,
- Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.
- Moja rada: polecam wymieszanie kaszy kuskus z warzywami i włożenie na kilka chwil, aby danie schłoziło się, to idealna sałatka czy obiad na tropikalne upały.
- Można zamrozić.
bardzo, bardzo smakowicie sie prezentuje! mniam :)
OdpowiedzUsuńzapewniam, że smakuje doskonale, na ciepło i na zimno, w sam raz na upały!
Usuń