Makarony kocham ponad życie. Staram się, aby były dobrej jakości, dlatego od lat jestem wierna mojej ulubionej włoskie marce. Piękna pogoda w Polsce sprawia, że przygotowuję dania inspirowane Włochami. Podobnie jak Włosi lubię gotować dania proste, z najlepszych składników. Gotuję zawsze z miłością. Moja wymarzona wycieczka do Florencji wciąż czeka, na liście najskrytszych do spełnienia marzeń. Wierzę, że któregoś dnia pojawię się tam, niespodziewanie. Bardzo wierzę w siłę marzeń, ufam bowiem, że prędzej czy później marzenia spełniają się!
Dzisiejszy makaron to kwintesencja lata. Jeden z najszybszych sosów, bo przygotowany tylko ze świeżych warzyw, które nie były poddawane obróbce cieplnej. Bardzo soczyste i słodkie pomidory, chrupiąca cukinia, soczysta i zdrowa natka z pietruszki z posiekanym czosnkiem i moja ulubiona czarnuszka, całość skropiona najlepszą oliwą jaką tylko mogłam kupić. Do tego makaron al dente i danie gotowe! Gwarantuję, że zakochacie się w tej kompozycji od pierwszego spróbowania. Nie oszczędzajcie kupując pomidory i pozostałe warzywa, smak jest najważniejszy!
Spaghetti z pomidorem, cukinią w natce pietruszki / 1 porcja
Składniki:
- 1 porcja makaronu spaghetti
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 małej cukinii
- 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pomidora i cukinię myjemy.
- Osuszamy.
- Warzywa kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
- Obrany czosnek siekamy.
- Dodajemy do cukinii z pomidorem.
- Wszystkie warzywa w misce mieszamy z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek, suszonymi ziołami, natką z pietruszki i czarnuszką.
- Doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Warzywa mieszamy starannie z makaronem.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Aby nadać jeszcze więcej świeżości potrawie, warto dodać startą skórkę z cytryny.
- Świetnie sprawdzi się mozzarella, najlepiej z mleka bawolego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz