2017/07/01

Placki z cukinii

Sezon na moje ulubione warzywo trwa! Najlepsza cukinia jest malutka, ma błyszczącą skórę, bez żadnych uszkodzeń. Jest tak dobra, że można ją jeść na surowo! Do wszystkiego, ma naprawdę szerokie zastosowanie! Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki, bardzo szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Placki są chrupiące, pięknie pachną, bo dodałam starty ząbek czosnku, tak smakuje lato. Koniecznie usmażcie więcej, bo znikają za szybko! 




Placki z cukinii / około 8 średniej placków

Składniki:
  • 200 g cukinii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu 
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:
  • Z cukinii odcinamy oba końca.
  • Cukinię o brany ząbek czosnku ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • W drugiej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól oraz pieprz z roztrzepanym jajkiem i mlekiem.
  • Mieszamy dokładnie trzepaczką, aż masa będzie gładka.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy startą wcześniej cukinię.
  • Łączymy wszystkie składniki.
  • Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy placuszki, nakładając porcję dużą łyżką.
  • Smażymy po 2 minuty, z każdej strony, aż będą złociste.
  • Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym, wyłożonym na talerzu.
  • Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
  • Wybornie smakują ciepłe i zimne, z ulubionymi sosami.



2 komentarze:

  1. mleka nie trzeba dodawać,bo i tak cukinia puszcza dużo soku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wybieram małe cukinie one maja mniej wody i są smaczniejsze

      Usuń