Nie da się ukryć, że są wakacje. Myślę, że widać to także w moich przepisach - klimat wakacyjny sprzyja mojej wenie twórczej, takie klimaty bardzo lubię, zwłaszcza, że urodziłam się w sierpniu. Jest kolorowo, smacznie i różnorodnie. Już dzisiaj kolejny przepis, który można wpisać w wakacyjne menu. Zabieram Was w podróż, gdzie króluje kuskus, dużo warzyw i wyraziste smaki. Nie ma tutaj mięsa, ale przepis bardzo mi się udał, ponownie mięso zostało zastąpione moją ukochaną ciecierzycą. Wypróbujcie i Wy! ten przepis sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Kuskus można zastąpić inną, ulubioną kaszą, ale uważam, że w tym zestawieniu jest najlepszym wyborem.
Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem / 2 porcje
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1 mała cukinia
- 1/2 małego bakłażana
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 płaska łyżeczka mieszanki curry
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy.
- Osuszamy.
- Cukinię z bakłażanem kroimy w kostkę.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę obieramy, kriomy w piórka.
- Na oleju smażymy cukinię, cebulę i bakłażana.
- Dodajemy curry.
- Smażymy, aż warzywa będą miękkie.
- Ciecierzycą płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odsączamy i dodajemy do warzyw.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Do miseczek przekładamy kuskus.
- Na wierzchu układamy porcje warzyw.
- Zamiast smażyć, warzywa można grillować, najlepiej bedą smakować pokrojone na grube plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz