Kocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie.
Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie, wiem, że babcia miała duży wpływ na moje teraźniejsze preferencje smakowe, za co jestem jest wdzięczna.
Niech żyje lato o letnie kolacje, kolorowe jak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%.
Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki
- 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne
- 2 szczypty czarnuszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pomidora i fasolkę myjemy. Osuszamy.
- Pomidora kroimy na plastry i rozkładamy na talerzu.
- Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki.
- Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody na 3 minuty. Ten proces nazywa się blanszowaniem.
- Aby zachować kolor i sprężystość fasolki szparagowej po blanszowaniu przekładamy warzywo do wody z lodem, czyli hartujemy.
- Fasolkę odsączamy i kroimy na pół.
- Rozkładamy na środku talerza z pomidorem.
- Ogórka małosolnego kroimy w kostkę i układamy na fasolce.
- Posypujemy natką z pietruszki i czarnuszką.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Oprószamy solą.
- Blanszowanie czyli wrzucenie warzyw do gotującej się wody na 3 minuty. Hartowanie to zanurzenie warzyw zblanszowanych w lodowatej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz