2017/07/18

Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką

Jak zapowiadają specjaliści od pogody, nadchodzą upały. Podczas, gdy żar leje się z nieba, nie zapominajmy o uzupełnianiu płynów. Niedawno kupiłam sobie butelkę, którą noszę zawsze ze sobą. Co dobrego piję? Staram się dbać o zdrowie, unikam też słodzonych napojów. Najlepsza jest bowiem naturalna woda, może być lekko gazowana. Moim faworytem jest woda piwniczankaktórą pije także w domu. 

Dzisiaj przygotowałam przepyszny obiad, który idealnie nadaje się na upalne dni, zwłaszcza, gdy obok mamy schłodzoną wodę mineralną. Bazą obiadu jest soczysta polędwiczka wieprzowa, którą podałam z cukinią, a z ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często mięsa.




Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje

Składniki:
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Polędwiczkę myjemy.
  • Osuszamy.
  • Oczyszczamy  i kroimy na podobnej grubości plastry.
  • Mięso lekko rozbijamy dłonią.
  • Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą i czosnkiem.
  • Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy polędwiczki wieprzowe z cukinią i cebulą.
  • Gdy mięso i cukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą.
  • Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy posypane czarnuszką
  • Podajemy solo lub z dodatkiem ulubione kaszy lub ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz