Jak zapowiadają specjaliści od pogody, nadchodzą upały. Podczas, gdy żar leje się z nieba, nie zapominajmy o uzupełnianiu płynów. Niedawno kupiłam sobie butelkę, którą noszę zawsze ze sobą. Co dobrego piję? Staram się dbać o zdrowie, unikam też słodzonych napojów. Najlepsza jest bowiem naturalna woda, może być lekko gazowana. Moim faworytem jest woda piwniczanka, którą pije także w domu.
Dzisiaj przygotowałam przepyszny obiad, który idealnie nadaje się na upalne dni, zwłaszcza, gdy obok mamy schłodzoną wodę mineralną. Bazą obiadu jest soczysta polędwiczka wieprzowa, którą podałam z cukinią, a z ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często mięsa.
Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje
Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 1/2 małej cukinii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Polędwiczkę myjemy.
- Osuszamy.
- Oczyszczamy i kroimy na podobnej grubości plastry.
- Mięso lekko rozbijamy dłonią.
- Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą i czosnkiem.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy polędwiczki wieprzowe z cukinią i cebulą.
- Gdy mięso i cukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą.
- Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypane czarnuszką
- Podajemy solo lub z dodatkiem ulubione kaszy lub ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz