2017/07/20

Porzeczkowy budyń z kaszy manny z kokosem

Żar leje się z nieba! Jak przygotować szybkie śniadanie czy deser, który polubią także dzieci? Warto zrobić budyń z kaszy manny. To dziecinnie proste. Potrzebny będzie blender, mleko, niewielka ilość porzeczek i kasza manna. Dosłodzić kaszę manną można cukrem lub jego zamiennikiem, bo porzeczki naturalnie są kwaśne, ale za to bogate w witaminę C.  

Warto urozmaicać w ten sposób tradycyjne przepisy, w ten sposób nasza dieta jest urozmaicona i kolorowa.  Można wykorzystać dowolne, soczyste owoce, jak czarne porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny i wiele innych. To bardzo ekonomiczny przepis! 

Już wcześniej robiłam kokosowy budyń z kaszy manny, polecam.

Jak uzyskać tak pięknie wyglądające na zdjęciach porzeczki? Nic trudnego! Porzeczki myjemy, osuszamy, tak jak zawsze. Rozkładamy na talerzyku i zamrażamy. Tuż przed podaniem wyciągamy i dekorujemy deser. Pięknie wyglądają także mrożone maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody i truskawki.





Porzeczkowy budyń z kaszy manny z kokosem / 2 porcje


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1/3 szklanki czerwonych porzeczek plus kilka gałązek porzeczek zamrożonych do dekoracji
  • cukier lub jego zmiennik
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Przygotowanie:


  • Do garnka wlewamy mleko.
  • Wsypujemy kaszę, porzeczki bez łodyżek i cukier.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje, a owoce puszczą sok.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Miksujemy starannie blenderem ręcznym na gładki krem.
  • Jeśli kasza manna będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Na wierzchu układamy mrożone gałązki porzeczek.



1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam czerwone porzeczki, ale z kokosem jeszcze ich nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń