Żar leje się z nieba! Jak przygotować szybkie śniadanie czy deser, który polubią także dzieci? Warto zrobić budyń z kaszy manny. To dziecinnie proste. Potrzebny będzie blender, mleko, niewielka ilość porzeczek i kasza manna. Dosłodzić kaszę manną można cukrem lub jego zamiennikiem, bo porzeczki naturalnie są kwaśne, ale za to bogate w witaminę C.
Warto urozmaicać w ten sposób tradycyjne przepisy, w ten sposób nasza dieta jest urozmaicona i kolorowa. Można wykorzystać dowolne, soczyste owoce, jak czarne porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny i wiele innych. To bardzo ekonomiczny przepis!
Już wcześniej robiłam kokosowy budyń z kaszy manny, polecam.
Jak uzyskać tak pięknie wyglądające na zdjęciach porzeczki? Nic trudnego! Porzeczki myjemy, osuszamy, tak jak zawsze. Rozkładamy na talerzyku i zamrażamy. Tuż przed podaniem wyciągamy i dekorujemy deser. Pięknie wyglądają także mrożone maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody i truskawki.
Porzeczkowy budyń z kaszy manny z kokosem / 2 porcje
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 1/3 szklanki czerwonych porzeczek plus kilka gałązek porzeczek zamrożonych do dekoracji
- cukier lub jego zmiennik
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko.
- Wsypujemy kaszę, porzeczki bez łodyżek i cukier.
- Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje, a owoce puszczą sok.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Miksujemy starannie blenderem ręcznym na gładki krem.
- Jeśli kasza manna będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Na wierzchu układamy mrożone gałązki porzeczek.
Świetny przepis! Uwielbiam czerwone porzeczki, ale z kokosem jeszcze ich nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuń