Od niedawna jestem wielką fanką makaronu gryczanego o nazwie soba. Szybko się gotuje, bo tylko 4 minuty, jest niedrogi i bardzo zdrowy. Idealny zamiennik pszennych makaronów. Już sam w sobie smakuje doskonale! Jeśli dodać do niego kapustkę azjatycką pak choi, chrupiącą, blanszowaną fasolkę szparagową i szczyptę ostrości, powstanie błyskawiczne danie obiadowe, które Wasze kubki smakowe pokochają! Na zawsze! Bo taka miłość jest wieczna! Odruchowo na półkach sięgam właśnie bo makaron soba, całkiem dobry i zdrowy nawyk, wypróbujecie i Wy!
Makaron soba z pak choi i fasolką szparagową / 2 porcje
Składniki:
- 150 g makaronu soba
- 1 cebula
- 2 garście żółtej fasolki szparagowej
- 1 kapustka pak choi
- 2 szczypty ostrej papryki
- sól pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową i kapustkę pak choi myjemy i osuszamy.
- Z fasolki odcinamy końcówki, gotujemy 3 minuty, w osolonym wrzątku.
- Cebulę obieramy, kriomy w piórka.
- Kapustę pak choi kriomy na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy cebulę.
- po chwili dodajemy fasolkę szparagową i pak choi.
- Podsmażamy, nie za długo, aby warzywa pozostały jędrne i chrupiące.
- W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Doprawiamy do smaku, doajemy ostrą paprykę.
- Mieszamy.
- Ugotowany makaron mieszamy z warzywami na patelni.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Mozna posypać czarnym lub biaym sezamem.
- Takie danie pokochają Wasze dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz