Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 24 czerwca 2016

Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Koniec czerwca to czas ogórków małosolnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i w ciągu kilku dni można zajadać się pysznymi małosolnymi, które są bardzo łatwe do zrobienia. Teraz, kiedy ceny ogórków są bardzo atrakcyjnie można eksperymentować i przygotowywać różne wersje. Nie robię zapasów na zimę, nie korzystam też z zalew w składzie których jest ocet, olej czy inne niezdrowe produkty. Preferuję proste zalewy, im mniej tym lepiej, ale z charakterem. Tak też zrobiłam dzisiaj. W taką piękną pogodę już na następny dzień są gotowe, idealnie!



Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Składniki:
  • zielone ogórki gruntowe
  • ognista przyprawa w młynku, u mnie kamis
  • gorąca woda
  • czosnek
  • sól

* Na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli
* Ilość czosnku oraz ognistej przyprawy zależy od Twoich preferencji smakowych
* Użyłam na jeden mały słoiczek 2 ząbków czosnku
* Na litr wody dodałam około 1 - 2 łyżek ognistej przyprawy.


Przygotowanie:
  • Ogórki myjemy, kroimy na plasterki.
  • Przegotowaną wodę mieszamy z solą oraz ognistą przyprawą.
  • Ząbki czosnku obieramy, kroimy na plasterki.
  • Ogórki przekładamy do słoiczków razem z plasterkami czosnku, zalewamy wodą wymieszaną z solą i ognistą przyprawą.
  • Czekamy kilka dni, po tym czasie ogórki są gotowe.




5 komentarzy :

  1. Niedługo będę robić przetwory, mam ogórki w ogródku to przepis się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakimi przyprawami mage zastąpić ognistą przyprawę?

    OdpowiedzUsuń