Nawet, gdy późno wracamy do domu, w krótkim czasie można przygotować coś naprawdę pysznego. W letnich klimatach, ze składników, które mamy w lodówce. I tak dzisiaj zrobiłam. To była szybka decyzja, przegląd lodówki i gotowe. Omlet wyszedł bardzo smacznie, syty, kolorowy, smakuje latem zdecydowanie! Nie zabrakło czosnku, a dla ostrzejszego smaku, dodałam płatki suszonej papryczki chilli. Wy możecie zrobić podobny przepis, ze składników, które znajdziecie w lodówce, bazą jest jednak jajko i mleko. Zachęcam do smażenia omletów w lecie!
Omlet z cukinią i ziemniakami / 1 porcja
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 małej cukinii
- 3 małe ziemniaki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, delikatnie usuwamy skórkę.
- Kroimy na plasterki, podobnie cukinię.
- Na oleju rzepakowym obsmażamy ziemniaki z cukinią, z każdej strony.
- Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i sól.
- Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Masę jajeczną wylewamy na cukinię z ziemniakami.
- Czekamy, aż masa zetnie się.
- Aby przyspieszyć ścinanie się masy jajecznej, można użyć pokrywki wielkości patelni, na który smaży się omlet.
- Gotowy omlet przekładamy na talerz.
- Posypujemy szczypiorkiem i płatkami chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz