2017/07/06

Omlet z cukinią i ziemniakami

Nawet, gdy późno wracamy do domu, w krótkim czasie można przygotować coś naprawdę pysznego. W letnich klimatach, ze składników, które mamy w lodówce. I tak dzisiaj zrobiłam. To była szybka decyzja, przegląd lodówki i gotowe. Omlet wyszedł bardzo smacznie, syty, kolorowy, smakuje latem zdecydowanie! Nie zabrakło czosnku, a dla ostrzejszego smaku, dodałam płatki suszonej papryczki chilli. Wy możecie zrobić podobny przepis, ze składników, które znajdziecie w lodówce, bazą jest jednak jajko i mleko. Zachęcam do smażenia omletów w lecie!




Omlet z cukinią i ziemniakami / 1 porcja


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 małej cukinii
  • 3 małe ziemniaki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy, delikatnie usuwamy skórkę.
  • Kroimy na plasterki, podobnie cukinię.
  • Na oleju rzepakowym obsmażamy ziemniaki z cukinią, z każdej strony.
  • Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i sól.
  • Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Masę jajeczną wylewamy na cukinię z ziemniakami.
  • Czekamy, aż masa zetnie się.
  • Aby przyspieszyć ścinanie się masy jajecznej, można użyć pokrywki wielkości patelni, na który smaży się omlet.
  • Gotowy omlet przekładamy na talerz.
  • Posypujemy szczypiorkiem i płatkami chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz