Kocham lato za kolory! Nie ma nic lepszego niż szybki, kolorowy obiad, przygotowany z miłością, inspirowany kuchnią śródziemnomorską, a tak naprawdę wymyślony z głowy, bo nie lubię korzystać z książek kucharskich. Lubię swobodę w gotowaniu, korzystam z własnej wyobraźni i gotuje często pod wpływem chwili, lubię takie gotowanie! Wena twórcza mnie nie zawodzi, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba, a ja myślę o słonecznej Italii non stop. Aby nie tęsknić za bardzo, kupuję produkty włoskich marek, jak makarony i chociaż na moment przenoszę się do wymarzonej destynacji.
Spaghetti z zieloną fasolką szparagową / 1 porcja
Składniki:
- 1 porcja makaronu spaghetti
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjoalnie, jesli lubimy - płatki chilli
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Jeśli jednak chcemy, aby był al dente, czyli półtwardy, tak jak gotują go Włosi, skracamy czas podany na opakowaniu o 2 minuty.
- Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki.
- Fasolkę wrzucamy do gotującej się i osolonej wody na 3 minuty.
- Gotową przekładamy do wody z lodem, w ten sposób pozostaje jędrna, chrupiąca i pięknie zachowuje zielony kolor.
- Odcedzony makaron mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, solą, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek.
- Wykładamy na talerz.
- Na wierzchu układamy fasolkę szparagową.
- Najlepiej smakuje z białym, schłodzonym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz