2017/07/19

Spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Kocham lato za kolory! Nie ma nic lepszego niż szybki, kolorowy obiad, przygotowany z miłością, inspirowany kuchnią śródziemnomorską, a tak naprawdę wymyślony z głowy, bo nie lubię korzystać z książek kucharskich. Lubię swobodę w gotowaniu, korzystam z własnej wyobraźni i gotuje często pod wpływem chwili, lubię takie gotowanie! Wena twórcza mnie nie zawodzi, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba, a ja myślę o słonecznej Italii non stop. Aby nie tęsknić za bardzo, kupuję produkty włoskich marek, jak makarony i chociaż na moment przenoszę się do wymarzonej destynacji. 




Spaghetti z zieloną fasolką szparagową / 1 porcja


Składniki:
  • 1 porcja makaronu spaghetti
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjoalnie, jesli lubimy - płatki chilli


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Jeśli jednak chcemy, aby był al dente, czyli półtwardy, tak jak gotują go Włosi, skracamy czas podany na opakowaniu o 2 minuty.
  • Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Fasolkę wrzucamy do gotującej się i osolonej wody na 3 minuty.
  • Gotową przekładamy do wody z lodem, w ten sposób pozostaje jędrna, chrupiąca i pięknie zachowuje zielony kolor.
  • Odcedzony makaron mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, solą, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek.
  • Wykładamy na talerz.
  • Na wierzchu układamy fasolkę szparagową.
  • Najlepiej smakuje z białym, schłodzonym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz