2017/05/07

Zapiekany kogel mogel

Nie czekajcie do lata, zróbcie ten deser już dzisiaj! Kogel mogel jest pyszny, ale wersja na ciepło jest jeszcze lepsza. Od czasu do czasu można zafundować sobie taki deser, latem zapiec z kolorowymi owocami. Rewelacyjny deser, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.





Zapiekany kogel mogel / 1 porcja

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru


Przygotowanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.
  • Do małego naczynka żaroodpornego przelewamy kogel mogel.
  • Zapiekamy około 10 minut.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Do deseru można dodać cukier waniliowy lub ulubione owoce sezonowe.

3 komentarze:

  1. Z truskawkami to czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa opcja! :) jeszcze nie jadłam kogla mogla pod taką postacią..

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyno wypróbuj to zupełnie inny smak niż tradycyjnego kogla mogla

    OdpowiedzUsuń