Po raz pierwszy cieciorkę jadłam kilkanaście lat temu w Turcji na wakacjach. Lubię jej smak, który podobny jest do zielonego groszku. Najczęściej używam tej konserwowej do sałatek, ale nie tylko.
Ostatnio bardzo lubię sałatki czy desery serwować w słoikach, wyglądają elegancko i smacznie i są bardzo praktyczne, z powodzeniem zastępują lunch boxy, do których niewiele się zmieści. Na rynku znajdziemy słoiki w różnych rozmiarach, kolorach czy kształtach.
Cieciorka świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami i kalafiorem, a najpopularniejszy, przygotowywany z cieciorki jest hummus. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które znajdziecie na blogu:
- Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami
- Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką
Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki
Składniki:
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ogórek małosolny
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól
Przygotowanie:
- Cieciorkę osączamy z zalewamy, przekładamy do miski.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidora i cebulę obieramy ze skóry.
- Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski z ciecierzycą. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki "przegryzy się".
- Podajemy w szklanych słoikach.
Pozywne, apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńUwielbiam cieciorkę! Na pewno wypróbuję tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńsmacznego!
UsuńJuż kilka razy robiłam i jest naprawdę pyszna
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię 😘
OdpowiedzUsuń