2017/03/03

Placuszki z kukurydzy z ziołami

Od dawna miałam ochotę na takie placuszki, chrupiące, złociste, z ziołami. Bardzo smaczne, z dodatkiem ostrego sosu stanowią wyjątkową przekąskę na imprezy. Podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu czyli jajko i mąkę, połączyłam z kukurydzą z puszki, suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszką. Kilka minut i gotowe! Pachną wspaniale, zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a przy otwartym oknie w kuchni zapach doszedł z pewnością daleko!



Placuszki z kukurydzy z ziołami

Składniki:
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Kukurydzę odsączamy.
  • Przekładamy do miski.
  • Wbijamy jajko.
  • Wsypujemy mąkę i zioła.
  • Mieszamy starannie, doprawiamy do smaku.
  • Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni, na oleju.
  • Usmażone przekładamy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy np. z ostrym sosem chilli.


6 komentarzy: