2017/03/20

Spaghetti z groszkiem i brokułami

Obiad w niecałe 10 minut? To możliwe! Po raz kolejny udowadniam, że pyszne i niedrogie dania można przygotować w bardzo krótkim czasie. Dzisiaj kolej na przepis z makaronem, chrupiącymi brokułami, które krótko smażyłam, aby pozostały półtwarde czyli al dente. Dla koloru wybrałam spaghetti pomidorowe i dodałam groszek. Obiad gotowy w 7 minut, w dodatku po włosku! Buon appetito!



Spaghetti z groszkiem i brokułami / 2 porcje

Składniki:

  • spaghetti na dwie porcje, wybrałam pomidorowe
  • 1/3 brokuła
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie, na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z różyczkami brokuła, podzielonymi na połówki.
  • Dodajemy suszony tymianek, ostrą paprykę w proszku.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Obsmażamy, aż brokuły będą półtwarde.
  • Do warzyw dodajemy odsączony groszek, mieszamy delikatnie.
  • Gasimy płomień.
  • Do warzyw dodajemy odcedzony makaron.
  • Mieszamy delikatnie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.


6 komentarzy:

  1. Ślinka mi cieknie na widok tych pyszności. Wrzucam Twój blog na listę czytelniczą, bo widzę, że na jednym wejściu nie poprzestanę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wykonane zdjęcia! Danie wygląda bardzo smakowicie i z pewnością jest zdrowe! Fajnie, że jest taki krótki czas przygotowania :) Będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bosko! Kocham połączenie groszku z brokułami :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń