Obiad w niecałe 10 minut? To możliwe! Po raz kolejny udowadniam, że pyszne i niedrogie dania można przygotować w bardzo krótkim czasie. Dzisiaj kolej na przepis z makaronem, chrupiącymi brokułami, które krótko smażyłam, aby pozostały półtwarde czyli al dente. Dla koloru wybrałam spaghetti pomidorowe i dodałam groszek. Obiad gotowy w 7 minut, w dodatku po włosku! Buon appetito!
Spaghetti z groszkiem i brokułami / 2 porcje
Składniki:
- spaghetti na dwie porcje, wybrałam pomidorowe
- 1/3 brokuła
- 4 łyżki groszku z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie, na oleju rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z różyczkami brokuła, podzielonymi na połówki.
- Dodajemy suszony tymianek, ostrą paprykę w proszku.
- Doprawiamy do smaku.
- Obsmażamy, aż brokuły będą półtwarde.
- Do warzyw dodajemy odsączony groszek, mieszamy delikatnie.
- Gasimy płomień.
- Do warzyw dodajemy odcedzony makaron.
- Mieszamy delikatnie.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Ślinka mi cieknie na widok tych pyszności. Wrzucam Twój blog na listę czytelniczą, bo widzę, że na jednym wejściu nie poprzestanę. :)
OdpowiedzUsuńmasz rację! witaj!
UsuńPięknie wykonane zdjęcia! Danie wygląda bardzo smakowicie i z pewnością jest zdrowe! Fajnie, że jest taki krótki czas przygotowania :) Będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńJustyno dziekuję!
UsuńWyglada bosko! Kocham połączenie groszku z brokułami :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję Natalko!
Usuń