Wracając do domu wstąpiłam do warzywniaka i kupiłam zielone warzywa: sałatę masłową i piękny pęczek natki z pietruszki. Taką miałam ochotę na warzywa, wiosenne i świeże! Na kolację wyczarowałam szybką sałatkę z obłędnym sosem jogurtowo-ziołowym. Sos to poza jogurtem, czosnek zmiksowany z liśćmi natki z pietruszki - rewelacja! To będzie mój faworyt na Wielkanoc!
Jajka na twardo w sosie jogurtowo-pietruszkowym
Składniki:
- kilka listków zielonej sałaty masłowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 garście listków natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Liście sałaty myjemy.
- Osuszamy i układamy na talerzu.
- Jajka dzielimy na pół i układamy na sałacie.
- Do blendera przelewamy jogurt.
- Dodajemy listki natki z pietruszki i obrany ząbek czosnku.
- Miksujemy, aż udyskamy zielony sos.
- Doprawiamy do smaku.
- Miksujemy jeszcze raz.
- Gotowym sosem polewamy jajka.
- Sos można wykorzystać na następny dzień, jest przepyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz