2017/03/30

Jajka na twardo w sosie jogurtowo-pietruszkowym

Wracając do domu wstąpiłam do warzywniaka i kupiłam zielone warzywa: sałatę masłową i piękny pęczek natki z pietruszki. Taką miałam ochotę na warzywa, wiosenne i świeże! Na kolację wyczarowałam szybką sałatkę z obłędnym sosem jogurtowo-ziołowym. Sos to poza jogurtem, czosnek zmiksowany z liśćmi natki z pietruszki - rewelacja! To będzie mój faworyt na Wielkanoc!



Jajka na twardo w sosie jogurtowo-pietruszkowym

Składniki:
  • kilka listków zielonej sałaty masłowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 garście listków natki z pietruszki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Liście sałaty myjemy. 
  • Osuszamy i układamy na talerzu.
  • Jajka dzielimy na pół i układamy na sałacie.
  • Do blendera przelewamy jogurt.
  • Dodajemy listki natki z pietruszki i obrany ząbek czosnku.
  • Miksujemy, aż udyskamy zielony sos.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Miksujemy jeszcze raz.
  • Gotowym sosem polewamy jajka.
  • Sos można wykorzystać na następny dzień, jest przepyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz