Od dawna miałam ochotę na takie placuszki, chrupiące, złociste, z ziołami. Bardzo smaczne, z dodatkiem ostrego sosu stanowią wyjątkową przekąskę na imprezy. Podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu czyli jajko i mąkę, połączyłam z kukurydzą z puszki, suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszką. Kilka minut i gotowe! Pachną wspaniale, zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a przy otwartym oknie w kuchni zapach doszedł z pewnością daleko!
Placuszki z kukurydzy z ziołami
Składniki:
- 1 puszka konserwowej kukurydzy
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kukurydzę odsączamy.
- Przekładamy do miski.
- Wbijamy jajko.
- Wsypujemy mąkę i zioła.
- Mieszamy starannie, doprawiamy do smaku.
- Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni, na oleju.
- Usmażone przekładamy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podajemy np. z ostrym sosem chilli.
Gratuluje, doskonaly przepis.
OdpowiedzUsuńdzięki Edyto!
UsuńTo teraz za mną będą chodziły takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńza mna chodziły kilka dobrych lat :)
UsuńAle pyszności, chętnie wypróbuje przepisu :)
OdpowiedzUsuńzachęcam!
Usuń