Przedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam zwykle sokiem z cytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus.
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- około 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Z porcji kurczaka usuwamy skórę.
- Dokładnie myjemy i osuszamy.
- Na oleju rzepakowym, w brytfance, obsmażamy kurczaka, oprószonego słodką papryką, z każdej strony.
- Dodajemy obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
- Zalewamy wodą.
- Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą.
- Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy do mięsa.
- Dusimy, aż powstanie gęsty sos.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z kaszą jęczmienną wymieszaną z posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz