Wiosna nadchodzi dużymi krokami. Co roku, o tej porze mam właśnie ochotę na pieczone ziemniaki, pachnące czosnkiem i świeżym koperkiem. Uwielbiam takie smaki, szybkie frytki, z minimalną ilością tłuszczu, do tego majonez domowy, cudownie i mega pysznie! Porcja w sam raz dla jednej osoby.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem koperkiem / 1 porcja
Składniki:
- 4 podobnej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- sól do smaku
- majonez do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy.
- Osuszamy i kroimy na ósemki.
- Ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku.
- Skrapiamy olejem, oprószamy słodką papryką w proszku i solą.
- Dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. C , aż powstanie złotobrązowa skórka.
- W połowie pieczenia przewracamy kawałki ziemniaków.
- Podajemy oprószone posiekanym koperkiem, z domowym majonezem.
Bardzo rzadko jem ziemniaki, ale na takie pieczone bym się od razu rzuciła;)
OdpowiedzUsuńOlgo ja podobnie, ale od czasu do czasu mam ochotę na takie :)
Usuń