Dobry makaron nie jest zły, zwłaszcza jeśli podamy go z zielonymi warzywami i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który jest w przepisie otrzymałam jako prezent z podróży do Alzacji, takie prezenty najchętniej lubię otrzymywać.
Makaron z cukinią i brokułami
Składniki:
- 1 porcja makaronu średniej wielkości
- 1/3 cukinii
- 1/2 szklanki różyczek brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cukinię kroimy w kostkę razem z czosnkiem.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy brokuły z cukinią i czosnkiem.
- Gdy będą już miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy suszony tymianek.
- Mieszamy.
- Po chwili gasimy płomień.
- Makaron przekładamy do warzyw.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdodalam starkowanej marchewki i inne przprawy, pycha :)
OdpowiedzUsuńdoskonale, marchewka świetnie tutaj pasuje :)
UsuńZaskakujące, brokuł i cukinia w towarzystwie czosnku, soli i tymianku. Wymieszany z makaronem jajecznym + jajeczko smażone - smakowało.
OdpowiedzUsuńMiesożerca.