Nie ma nic lepszego niż ciepłe śniadanie, zwłaszcza w weekendy. Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na zapiekane jajka. Taka porcja wystarczy spokojnie dla dwóch osób, bardzo syte śniadanie i to bez dodatku mięsa! Chrupiące podpłomyki to świetny dodatek do jajecznego śniadania.
Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki różyczek brokuła
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 cebuli
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Kroimy na plasterki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą i czerwoną papryką w proszku.
- Dodajemy brokuły oraz odsączoną z zalewy cieciorkę.
- Gdy brokuły będą już miękkie, doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
- Do naczynia przekładamy warzywa.
- Na wierzch wbijamy dwa jajka.
- Zapiekamy w temp. 180 st. przez nie dłużej niż kwadrans.
- Podajemy z podpłomykami.
Przepyszne! Celnie trafia w moje gusta smakowe :D p.s. piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń