2017/03/07

Spaghetti w pomidorach z cukinią

Kupiłam dzisiaj piękną cukinię, pierwszą w tym roku. Obiad miałam już zaplanowany. Nareszcie zrobiłam makaron, którego tak dawno nie było na blogu. W kilka chwil powstał aromatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. 



Spaghetti w pomidorach z cukinią

Składniki:

  • makaron spaghetti (u mnie pomidorowe) na 2 porcje
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy, osuszamy.
  • Kroimy na półplasterki.
  • Czosnek obrany kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy czosnek z cukinią.
  • Gdy cukinia będzie półtwarda dodajemy krojone pomidor.
  • Dusimy na małym ogniu.
  • Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Ugotowany przekładamy do sosu pomidorowego z cukinią.
  • Starannie mieszamy.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy każdą porcję posiekaną natką z pietruszki.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania: proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy cukinie należy obrać, czy ze skórką? Jeśli tak, to czy skora nie będzie zbyt twarda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, zawsze wybierać warto średniej wielkości cukinie, te "giganty" są gorzkie i mają sporo pestek

      Usuń