Najwygodniejsze śniadania to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Od dawna nie jem pieczywa, staram się za to urozmaicać najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jajka zawsze mam w lodówce, kilka dodatków, zapiekam w piekarniku i gotowe, ciepłe śniadanie mam już po kwadransie.
Warzywa zapiekane z jajkami / 1 porcja
Składniki:
- 1 ziemniak
- 1/4 brokuła
- 2 jajka
- 4 łyżki konserwowego groszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaka kroimy na półplasterki. Nie obieramy ze skóry.
- Czosnek obrany kroimy na plasterki.
- Na oliwie z oliwek smażymy brokuły z czosnkiem i ziemniakami, aż będą półtwarde.
- Dodajemy suszony tymianek, słodką paprykę w proszku.
- Doprawiamy do smaku.
- Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wbijamy dwa jajka.
- Zapiekamy przez nie dłużej niż 15 minut w temp. 180 st. C.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Wierzch posypujemy odsączonym konserwowym groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz