Carpaccio z cukinii to moja propozycja na rozpoczęcie wiosennego sezonu na otwartej przestrzeni. Idealna na śniadanie na tarasie, na ławce w parku, wszędzie tam gdzie słońce grzeje i dodaje nam energii. Czy wiesz, że codziennie wystarczy tylko 15 minut na słońcu, aby dostarczyć naszemu organizmowi tak cennej dla zdrowia witaminy słońca?
Carpaccio z cukinii z orzechami włoskimi
Składniki:
- 1/2 cukinii
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- oliwa z oliwek dobrej jakości lub olej arganowy
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy na cienkie plastry.
- Rozkładamy dookoła talerza.
- Orzechy siekamy i posypujemy cukinię.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem arganowym.
- Doprawiamy do smaku.
- Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
- Carpaccio najlepsze jest z młodej, małej i chrupiącej cukinii, ale do lata jeszcze troszkę czasu pozostało.
- Odstawiamy, aż smaki się przegryzą.
- Podajemy z chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz