Oficjalnie rozpoczynamy wiosnę! Cieszę się bardzo i w ten piękny dzień prezentuję kolejny przepis, w sam raz na wiosenne obiady czy kolacje. Zielony, kolorowy, bo z warzywami, które w słonecznej Italii jedzą z przyjemnością! Kocham Włochy i tą miłością chcę zarazić każdego mojego czytelnika! Skusisz się na dzisiejszy przepis?
Makaron szpinakowy z warzywami / 2 porcje
Składniki:
- 2 porcje makaronu z dodatkiem szpinaku
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 bakłażana
- 1/2 szklanki różyczek brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek konserwowego groszku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Warzywa kroimy w kostkę, poza różyczkami brokuła.
- Na oleju rzepakowym smażymy wszystkie warzywa, aż będą miękkie.
- Dodajemy suszony tymianek, odsączony groszek i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku.
- Mieszamy z ugotowanym makaronem.
- Gasimy płomień.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Makaron polecam posypać startym parmezanem lub grana padano.
- Można użyć innego, średniej wielkości makaronu. Duży wybór makaronów ma np. sklep Biedronka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz