2017/03/17

Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią

Warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego, nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Co dobrego można z niego zrobić? Wiele rzeczy, a nadchodzący weekend można wykorzystać na przygotowanie leniwego i długiego śniadania. Warto podać wtedy tartaletki z ricottą i cukinią, które gościły dzisiaj na moim śniadaniu. Po 20 minutach otrzymałam śniadanie na ciepło, w stylu włoskim. Kocham takie klimaty!




Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią / około 10 tartaletek

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cukinia
  • suszony tymianek do posypania
  • 500 g ricotty
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie rozwijamy.
  • Wycinamy kółka.
  • Cukinię, umytą i osuszoną kroimy na cienkie plastry.
  • Każde kółko ciasta francuskiego smarujemy ricottą.
  • Na wierzchu układamy trzy plasterki cukinii.
  • Brzegi ciasta skrapiamy wodą.
  • Posypujemy tymiankiem, solą i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Tartaletki pieczemy przez 20 minut w temp. 220 st. C.



2 komentarze:

  1. To jest naprawdę ciasto francuskie, a nie bułki?! Wow! Wygląda genialnie! Dorzuciłabym do tego dressing jogurtowy z koperkiem, czosnkiem, solą i pieprzem i..... mmmm! To musi być genialne! Ciekawe, jakby zachowało się na grillu. Sezon już tuż tuż...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ciasto francuskie w formie tartaletek, dziękuję :)

      Usuń