Warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego, nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Co dobrego można z niego zrobić? Wiele rzeczy, a nadchodzący weekend można wykorzystać na przygotowanie leniwego i długiego śniadania. Warto podać wtedy tartaletki z ricottą i cukinią, które gościły dzisiaj na moim śniadaniu. Po 20 minutach otrzymałam śniadanie na ciepło, w stylu włoskim. Kocham takie klimaty!
Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią / około 10 tartaletek
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cukinia
- suszony tymianek do posypania
- 500 g ricotty
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwijamy.
- Wycinamy kółka.
- Cukinię, umytą i osuszoną kroimy na cienkie plastry.
- Każde kółko ciasta francuskiego smarujemy ricottą.
- Na wierzchu układamy trzy plasterki cukinii.
- Brzegi ciasta skrapiamy wodą.
- Posypujemy tymiankiem, solą i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Tartaletki pieczemy przez 20 minut w temp. 220 st. C.
To jest naprawdę ciasto francuskie, a nie bułki?! Wow! Wygląda genialnie! Dorzuciłabym do tego dressing jogurtowy z koperkiem, czosnkiem, solą i pieprzem i..... mmmm! To musi być genialne! Ciekawe, jakby zachowało się na grillu. Sezon już tuż tuż...:)
OdpowiedzUsuńtak, to ciasto francuskie w formie tartaletek, dziękuję :)
Usuń