Piękną cukinię kupiłam kilka dni temu. Nie za duża, chrupiąca i skórka nie za gruba. Idealna nawet na surowo! Dzisiaj wykorzystałam to warzywo do porannego śniadania z jajkiem. Powstał puszysty, żółciutki omlet z cukinią, która po upieczeniu pozostała chrupiąca i soczysta.
Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem / 2 porcje
Składniki:
- 1/3 cukinii
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy. Osuszamy.
- Kroimy na półplasterki.
- Małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Do miski wkładamy cukinię i plasterki obranego czosnku.
- Wbijamy jajka.
- Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Masę przelewamy do żaroodpornego naczynia.
- Warzywa z jajkami zapiekamy w temp. 180 st. C. przez 20-30 minut.
- Omlet posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
- Podajemy z chrupiącymi tostami.
Prosty przepis na niedzielne śniadanko :) Ładna i przejrzysta prezentacja, czego chcieć więcej. Będę tu wracać :)
OdpowiedzUsuńtak jest, bardzo prosty, zapraszam i dziękuję!
UsuńOmlet wygląda smakowicie :) Ja osobiście nie przepadam za cukinią, bo wydaje mi się mdła, ale w takim połączeniu może nawet się skuszę! czosnek na pewno wyostrzy smak warzywa.
OdpowiedzUsuńSaro! Pookochałam cukinię, myślę, że po wypróbowaniu przepisów na blogu, pochochasz to warzywo i Ty :)
UsuńKocham cukinię i jajka! Ja dodaję jeszcze chilli, żeby nieco dodać mocy :)
OdpowiedzUsuńmożna i tak, dzisiaj miałam ochotę na wersję light :)
UsuńWow! Muszę zrobić takie śniadanko Mężowi! Lubimy cukinię, przepis na pewno się przyda! Dzięki:)
OdpowiedzUsuń