Nadchodząca wiosna i ciepłe powietrze inspiruje mnie do tworzenia pięknych i kolorowych przepisów. Dzisiaj przygotowałam na śniadanie przepyszną i szybką sałatkę. Wyjątkowa, bo po raz pierwszy zmiksowałam majonez ze świeżym koperkiem i tak oto powstał majonez koperkowy, rewelacyjny zresztą! Brokuły, groszek i kukurydza idealnie pasują do takiego zestawu z jajkiem na twardo! Polecam taką sałatkę na świąteczny stół!
Sałatka warzywna z jajkiem i koperkowym majonezem / 2 porcje
Składniki:
- 1/3 brokuła
- 2 jajka na twardo
- 4 łyżki konserwowej kukurydzy
- 4 łyżki konserwowego groszku
- 4 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki koperku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
- Odcedzamy.
- Rozkładamy na środku talerza.
- Kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy ponownie.
- Groszek z kukurydzą układamy na brokułowych różyczkach.
- Jajka kroimy na pół.
- Układamy na wierzchu sałatki.
- Do blendera przekładamy majonez i koperek.
- Miksujemy, do uzyskania delikatnego, zielonego koloru.
- Można użyć także blendera ręcznego lub wymieszać składniki w moździerzu.
- Koperkowy majonez nakładamy na każdą połówkę jajka.
- Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz