Na jednej patelni połączyłam ze sobą moje ulubione warzywa śródziemnomorskie. Po 30 minutach otrzymałam pachnące włoskim słońcem warzywa, z dodatkiem tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu.
Pieczone warzywa śródziemnomorskie
Składniki:
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Umyte warzywa osuszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku.
- Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, a te następnie na cztery części.
- Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Skrapiamy olejem.
- W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa.
- Doprawiamy sola do smaku.
- Mieszamy starannie.
- Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz