2017/05/28

Kisiel jeżynowy

W oczekiwaniu na tańsze, polskie truskawki, robię miejsce w zamrażarce. Zobaczcie co znalazłam! Jeżyny, zebrane w zeszłym roku, piękne, pachnące, słodziutkie. W niedzielę deser musi być, tak więc zrobiłam łatwy i bardzo smaczny kisiel z tych owoców. Kilka chwil i gotowe! Sam w sobie jest naprawdę dobry! Można podać z bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, jak kto woli! Idzie lato, domowe kisiele to jest zawsze dobry pomysł!



Kisiel jeżynowy / 2 porcje

Składniki:
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn
  • 1 szklanka wody+ 1/2 szklanki zimnej wody 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Owoce przekładamy do garnka.
  • Wlewamy wodę.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż owoce rozpadną się.
  • Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody.
  • Przelewamy do jeżyn.
  • Nieustannie mieszamy, aż kisiel zgęstnieje.
  • Dodajemy cukier do smaku.
  • Mieszamy.
  • Przelewamy do miseczek.
  • Można użyć innych, ulubionych owoców, zarówno mrożonych jak i tych świeżych.
  • Domowy kisiel smakuje najlepiej!

2 komentarze:

  1. pyszny musi być. Już wiem co i ja zrobię z jeżyn

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy kisiel smakuje najlepiej :) Nie to co te sproszkowane sklepowe produkty :)

    OdpowiedzUsuń