Sałatka ziemniaczana gości na moim stole tylko od święta. Wyjątkowe okazje zasługują na nietypowe menu. Tak naprawdę jest to połączenie sałatki z jarzyn takich jak marchew, pietruszka z groszkiem, ogórkiem kiszonym i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Taka wersja idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnego dania jak choćby klasyczny schabowy. Całość wzbogaciłam chrupiacą kukurydzą i powstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami.
Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja
Składniki:
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka
- 50 g kiełbasy toruńskiej
- 3 łyżki konserwowego groszku
- 2 łyżki konserwowej kukurydzy
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy groszek i kukurydzę z puszki.
- Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Dodajemy do kukurydzy z groszkiem.
- Kiełbasę obieramy ze skóry.
- Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy z majonezem.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
Wygląda apetycznie :) Mnie też się takie sałatki kojarzą ze świątecznym stołem!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńSałatka warzywna na każdą okazję, świąteczną, niedzielną, czy na zwykły tygodniowy dzień, zawsze wyśmienicie smakuje. :)
OdpowiedzUsuńto prawda!
UsuńUwielbiam salatke jarzynowa, tez robie tylko od swieta :)
OdpowiedzUsuńświetnie!
Usuń