Zatęskniłam za pieczoną owsianką i dzisiaj, w deszczowy dzień powstała kolejna jej wersja, tym razem pomarańczowa, bo są w niej kandyzowane skórki z pomarańczy. Najbardziej lubię ten moment, kiedy jest jeszcze gorąca i można ją kroić na mniejsze kawałki, idealne do pracy, do szkoły, świetna przekąska! Bardzo polecam Wam takie szybkie w wykonaniu śniadania, są tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek!
Pieczona owsianka pomarańczowa
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1//3 szklanki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
- Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.
Bardzo apetyczna ta owsianka:)
OdpowiedzUsuńOlgo i prosta w wykonaniu, spróbuj koniecznie!
UsuńZapowiada się, że jutro zjem pyszne śniadanko. Fajny, prosty przepis. Można zrobić trochę więcej i skubnąć w trakcie dnia. Dzięki za inspirację śniadaniową.
OdpowiedzUsuńna zdrowie!
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńw dodatku zdrowa!
Usuń