2017/04/26

Pieczona owsianka pomarańczowa

Zatęskniłam za pieczoną owsianką i dzisiaj, w deszczowy dzień powstała kolejna jej wersja, tym razem pomarańczowa, bo są w niej kandyzowane skórki z pomarańczy. Najbardziej lubię ten moment, kiedy jest jeszcze gorąca i można ją kroić na mniejsze kawałki, idealne do pracy, do szkoły, świetna przekąska! Bardzo polecam Wam takie szybkie w wykonaniu śniadania, są tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek!



Pieczona owsianka pomarańczowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1//3 szklanki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy


Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
  • Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.

6 komentarzy:

  1. Zapowiada się, że jutro zjem pyszne śniadanko. Fajny, prosty przepis. Można zrobić trochę więcej i skubnąć w trakcie dnia. Dzięki za inspirację śniadaniową.

    OdpowiedzUsuń