Kolejny klasyk, który gościł w moim domu w czasach dzieciństwa - naleśniki z jabłkami, smakują jak najlepsze ciasto z jabłkami na ciepło. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, a wielbiciele naleśników, jeśli nie znają tego smaku, muszą koniecznie wypróbować!
Naleśniki z jabłkami zawsze jedliśmy podsmażone na maśle, chrupiące z każdej strony i posypane cukrem. Jabłka starte na tarce na dużych oczkach, koniecznie słodkie i czerwone, nie muszą być za to bardzo soczyste. Dobre jabłka nie wymagają już dodania cukru.
Naleśniki z jabłkami / 10 sztuk
Składniki:
- naleśniki, przepis na ciasto na naleśniki
- 500 g słodkich jabłek
- masło do smażenia naleśników
- cukier do posypania
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skórki.
- Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Nakładamy jabłka na połowę naleśnika, składamy na pół i ponownie na pół, aby utworzyć trójkąt.
- Naleśniki z jabłkami podsmażamy na maśle z każdej strony.
- Podajemy ciepłe, posypane cukrem.
- Do farszu można dodać cynamon lub np. namoczone wcześniej rodzynki.
- Jeśli kupimy kwaśne jabłka, dodajemy do smaku cukier.
- Naleśniki warto przygotować w większej ilości, będzie obiad na dwa dni.
My też bardzo lubimy naleśniki!
OdpowiedzUsuńnaleśniki dobre są ;)
Usuńpyszne, i jak piękne podane:)
OdpowiedzUsuńLeno dziękuję!
Usuń