Mają doskonale wyważony smak, balansują pomiędzy krainą łagodności a zdecydowaniem — brokuły, zielone kwiaty, które z chęcią dokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych.
Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo, które doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, wytrawnymi oraz ostrymi. Serwowany krem z brokułów może więc zaskakiwać nas za każdym razem i pokazywać swoje kolejne wcielenie. Idealnie nadaje się dla smakoszy łagodności oraz amatorów ostrości.
Kraina słodkiej rozkoszy - krem z brokułów Bounty
Czy można sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 1 litr wywaru warzywnego;
- 1 brokuł;
- puszka mleka kokosowego
- pieprz i sól z młynka
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta lub dwie gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 1 duży ziemniak
Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając, że ten nie lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych
Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł absolutnie nie znajdzie uznania w waszej kuchni? Spróbujcie niecodziennego mariażu łagodności z piekielną ostrością.
Do piekielnego kremu z brokułów potrzebujemy:
- 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego;
- dorodny brokuł
- 1-2 papryczki jalapeno
- 1 cebulę
- płatki chilli
- kolorowy pieprz.
- starty parmezan
W bulionie gotujemy podzielony na różyczki brokuł oraz pokrojoną cebulę i kilka płatków chilli. Papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowany brokuł i cebulę blendujemy, dodajemy pokrojoną papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy starym parmezanem. Jeśli przesadziliśmy z ostrością, do każdego talerza możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
To nasze wariacje kremu z brokułów — a wy jakie lubicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz