Ekspresowy, tajski makaron z warzywami na dobry początek tygodnia. Po raz pierwszy przygotowałam danie z kapustą pak choi, którą śmiało można jeść na surowo. Chrupiąca, z dodatkiem makaronu ryżowego i cebuli oraz odrobiny pasty tom yum to całkiem niezły przepis na obiad. Makaron gotuje się nie dłużej niż 6 minut. Pasta tom yum to rozgrzewająca tajska pasta z dodatkiem trawy cytrynowej i galangalu. Coraz bardziej podobają mi się azjatyckie smaki!
Makaron ryżowy z pak choi / 2 porcje
Składniki:
- 100 g makronu ryżowego, tajskiego, wstążki
- 2 kapusty pak choi
- 1/2 cebuli
- 1/3 łyżeczki pasty tom yum
- sól do smaku
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Kapusty myjemy i osuszamy.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy warzywa razem z pastą tom yum.
- Smażymy krótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Można dodać więcej pasty tom yum, jeśli lubimy ostrzejsze dania.
- Całość można oprószyć białym lub czarnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz