Bardzo popularny w polskim menu schab najczęściej gości na moim stole w weekendy. Mięso jem rzadko, ale ten przepis musi koniecznie być na blogu. Tradycyjny schab w plastrach, w sosie z cebulą i czosnkiem oraz aromatycznymi przyprawami. Zanim na dobre zagości wiosna na blogu, polecam na jutrzejszy obiad przepyszne mięso! Idealne z marchewką na gęsto i ziemniakami.
Schab w sosie własnym / 4 porcje
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości (400 g) 0 WW, 7,2 WBT
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1,1 WW, 0,2 WBT
- 1/2 cebuli, 0,2 WW, 0 WBT
- 2 ząbki czosnku, 0,3 WW, 0 WBT
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (oliwa z oliwek) 0 WW, 2,5 WBT
- 2 łyżki mąki pszennej 1,7 WW, 0,1 WBT
- sól do smaku : 0 WW, 0 WBT
Jedna porcja (1 kawałek schabu) powinien zawierać 0,8 WW 2,6 WBT. Powyższy przepis, z myślą o wszystkich cukrzykach, został wzbogacony o wartości wymienników węglowodanowych oraz wymienników białkowo-tłuszczowych. Pomogli nam w tym eksperci z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się opieką i edukacją diabetologiczną. Więcej o Diabdis znajdziecie np. tu: https://diabdis.com/dieta-cukrzycowa/
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Kroimy na plasterki.
- Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą.
- Zalewamy wodą.
- Dusimy pod przykryciem.
- Co jakiś czas podlewamy wodą.
- Gdy mięso będzie już miękkie, przekładamy na talerz.
- Przygotowujemy sos.
- Do kubeczka wsypujemy mąkę i wlewamy niewiele sosu z mięsa.
- Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Przelewamy do sosu, w którym gotowało się mięso.
- Doprawiamy do smaku i czekamy, aż sos zgęstnieje.
- Wkładamy plastry mięsa, po chwili mięso jest gotowe.
- Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami.
Pyszny obiad
OdpowiedzUsuń