2017/04/01

Schab w sosie

Bardzo popularny w polskim menu schab najczęściej gości na moim stole w weekendy. Mięso jem rzadko, ale ten przepis musi koniecznie być na blogu. Tradycyjny schab w plastrach, w sosie z cebulą i czosnkiem oraz aromatycznymi przyprawami. Zanim na dobre zagości wiosna na blogu, polecam na jutrzejszy obiad przepyszne mięso! Idealne z marchewką na gęsto i ziemniakami.


Schab w sosie własnym / 4 porcje

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości (400 g) 0 WW, 7,2 WBT
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1,1 WW, 0,2 WBT
  • 1/2 cebuli, 0,2 WW, 0 WBT
  • 2 ząbki czosnku, 0,3 WW, 0 WBT
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia (oliwa z oliwek) 0 WW, 2,5 WBT
  • 2 łyżki mąki pszennej 1,7 WW, 0,1 WBT
  • sól do smaku : 0 WW, 0 WBT

Jedna porcja (1 kawałek schabu) powinien zawierać 0,8 WW 2,6 WBT. Powyższy przepis, z myślą o wszystkich cukrzykach, został wzbogacony o wartości wymienników węglowodanowych oraz wymienników białkowo-tłuszczowych. Pomogli nam w tym eksperci z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się opieką i edukacją diabetologiczną. Więcej o Diabdis znajdziecie np. tu: https://diabdis.com/dieta-cukrzycowa/ 

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą.
  • Zalewamy wodą.
  • Dusimy pod przykryciem.
  • Co jakiś czas podlewamy wodą.
  • Gdy mięso będzie już miękkie, przekładamy na talerz.
  • Przygotowujemy sos.
  • Do kubeczka wsypujemy mąkę i wlewamy niewiele sosu z mięsa.
  • Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Przelewamy do sosu, w którym gotowało się mięso.
  • Doprawiamy do smaku i czekamy, aż sos zgęstnieje.
  • Wkładamy plastry mięsa, po chwili mięso jest gotowe.
  • Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami.

1 komentarz: