Takiego połączenia smaków na blogu jeszcze nie było. Zielone oliwki z migdałami i orzechami, cieciorka i koperek - jak się okazało bardzo trafne połączenie. Całość skropiona olejem rzepakowym, złocistym, zdrowym i tak potrzebnym w naszej codziennej diecie. Nic więcej już nie potrzeba, bo całość smakuje doskonale.
Do ideału tej sałatce brakuje jedynie kiszonych cytryn, tak za nimi tęsknię, że któregoś dnia przygotuję i podam przepis na blogu. Po raz pierwszy jadłam takie cytryny z grillowanymi warzywami w brukselskiej restauracji Colmar - jeśli będziesz niedaleko, koniecznie tam zajrzyj. Genialna kuchnia, śródziemnomorskie menu, wyszłam bardzo zadowolona i do dzisiaj pamiętam wszystkie smaki, a minęło sporo czasu, prawie 3 lata.
Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- kilka gałązek koperku
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 3 garście płatków migdałów
- 2 garście orzechów włoskich
- 3 szczypty suszonego oregano
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy ciecierzycę.
- Dodajemy posiekany koperek.
- Kilka całych oliwek odstawiamy do dekoracji.
- Pozostałe kroimy w kostkę.
- Dodajemy do ciecierzycy z koperkiem.
- Płatki migdałów i orzechy włoskie rozdrabniamy i dodajemy do sałatki.
- Całość skrapiamy olejem rzepakowym.
- Doprawiamy do smaku i oprószamy suszonym oregano.
- Mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się"
- Podajemy z chrupiącą bagietką i schłodzonym włoskim winem.
- Nie wylewaj wody z cieciorki, przygotuj z niej mus czekoladowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz