Marchew na gęsto to najczęściej dodatek do niedzielnego obiadu z mięsem lub np. jajka sadzonego. Nic trudnego. Ten przepis to powrót do smaków z dzieciństwa, smaczne wspomnienie. Zachęcam do przygotowania tego dodatku do niedzielnego obiadu, ale i korzystania z niego w środku tygodnia. Taką marchew można przygotować na dwa dni - proste i wygodne!
Marchew na gęsto / 4 porcje
Składniki:
- 1 kg marchewki
- sól do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Marchew obieramy.
- Dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka.
- Gotujemy, aż będzie miękka.
- Odcedzamy, zostawiając nieco wody.
- W garnku z marchewką i wodą (marchew odsuwamy na bok) rozpuszczamy masło z mąką.
- Starannie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty sos.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko.
- Warto przygotować marchew na gęsto na dwa dni.
- Podobnie można zrobić marchew z groszkiem.
- Zamiast krojenia w kostkę, można zetrzeć marchew na tarce, na dużych oczkach.
Uwielbiam taką marchewkę :) Czasem jeszcze robię taką marchewkę z dodatkiem groszku :) świetne między innymi do gulaszu
OdpowiedzUsuńtaka też jest dobra to prawda
UsuńDziekuje za przepis wlasnie marchewka za mna chodzi :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńna zdrowie kochana!
UsuńO prosze!:) a w lodowce zalega kilogram marchwi i zero koncepcji:) Już wiem co bedzie dzisiaj na kolacje!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić więcej, na obiad będzie jak znalazł :)
UsuńUwielbiam taką marcheweczkę do obiadu :)
OdpowiedzUsuńświetnie, jest pyszna!
Usuń