Przepis na domowy rosół z kurczaka koniecznie musi znaleźć się na blogu. Pomimo kalendarzowej wiosny, pogoda sprawia, że mamy ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego. Rosół to idealny, naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jego zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami.
Rosół z kurczaka
Składniki:
- 1 korpus kurczaka
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 kapusty włoskiej
- 1/4 selera
- kawałek pora
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Korpus z kurczaka myjemy.
- Wkładamy do garnka.
- Zalewamy zimną wodą.
- Solimy i gotujemy na średnim ogniu.
- Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową.
- Zmniejszamy ogień.
- Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera.
- Gotujemy przez minimum 2 godziny.
- Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki.
- Najlepiej smakuje z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami.
nie ma to jak rosół w zimny dzień:)
OdpowiedzUsuńrozgrzeje!
UsuńSuper przepis na rosół :) U mnie w domu robi się go bardzo podobnie!
OdpowiedzUsuńsuper!
Usuń