Wiosna sprawia, że w naszym menu pojawia się ponownie więcej warzyw w kolorach tęczy. Zdrowe, chrupiące i pożywne. Zamiast tradycyjnego wymieszania składników dzisiaj postawiłam na warstwowe ich ułożenie w eleganckim słoiku. Smakuje tak jak wygląda - doskonale! Świeża i zielona sałata, chrupiąca kukurydza z rzodkiewką i najlepszej jakości szynka. Idealny przepis na lunch lub śniadanie do pracy, na wycieczkę rowerową, bo słoik wystarczy zakręcić i w drogę.
Sałatka warstwowa z kukurydzą
Składniki:
- 6 liście sałaty, najlepiej wewnętrzne, jasnozielone
- 1 gruby plaster dobrej jakości gotowanej szynki
- 3 łyżki konserwowej kukurydzy
- 4 rzodkiewki
- 1 maly konserwowy ogórek
- 1 łyżeczka posiekanej dymki
Przygotowanie:
- Sałatkę układamy warstwami.
- Pierwsza to pokrojona w kostkę gotowana szynka.
- Druga - porwana sałata zielona - 4 liście.
- Kolejna warstwa - kukurydza i ćwiartki 2 rzodkiewek.
- Następna warstwa - ponownie sałata i pokrojony w kostkę ogórek konserwowy.
- Na samym wierzchu układamy ćwiartki rzodkiewek i posiekaną dymkę.
- Z powodzeniem można taki słoiczek zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, wszędzie! Wystarczy zakręcić i w drogę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz