Wczoraj zrobiłam sałatkę z cieciorką. Nie zapomniałam, aby nie wylewać wody. To doskonała baza do deserów, takich jak ten, który przygotowałam dzisiaj. Delikatny mus czekoladowy z dwóch składników - dobra czekolada gorzka lub mleczna i piana z aquafaby. Brzmi ciekawie prawda? Jak się okazuje, poza musem czekoladowym, z wody po cieciorce, mozna przygotować wegańskim majonez czy beziki. To będzie z pewnością jeden z moich ulubionych czekoladowych deserów. Mam przeczucie, że często będzie gościć u mnie, bo kocham cieciorkę!
Mus czekoladowy z aquafaby / 2 porcje
Składniki:
- 1/2 szklanki wody po cieciorce (użyłam cieciorki z puszki)
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- cukier puder, ksylitol lub syrop klonowy do smaku (jeśli wybierzesz czekoladę gorzką)
- 2 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- Wodę z cieciorki przelewamy do miski.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
- Czekolada ma być nadal płynna.
- Wodę z cieciorki ubijamy na pianę.
- Dodajemy stopioną czekoladę.
- Delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do miseczek.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Podajemy posypane płatkami migdałów.
- Mus można wzbogacić dodając np. płatki chilli.
- Można wykorzystać wodę także z gotowanej cieciorki.
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń