2017/04/22

Naleśniki z serem

Co zrobić z górą usmażonych naleśników? Wybrać najprostszy farsz na słodko, który pokochają nie tylko dzieci! Wystarczy twaróg, odrobina mleka, cukier i słodki farsz gotowy! Zamiast mleka można wybrać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietanę. Bardzo dobrze rozsmarowuje się nawet na cienkich naleśnikach. Do takiego farszu można dodać rodzynki, wcześniej namoczone lub np. kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Kilka kropelek esencji waniliowej to także niezły pomysł!

Najczęściej naleśniki na słodko podaję na ciepło, podsmażone na maśle. Są przepyszne, nawet na następny dzień! 




Naleśniki z serem

Składniki:
  • 10 naleśników, przepis na naleśniki
  • 250 g twarogu
  • cukier/miód/syrop klonowy do smaku
  • 2-3 łyżki mleka
  • masło do smażenia naleśników
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
  • Do miski przekładamy ser. 
  • Dodajemy mleko.
  • Rozdrabniamy widelcem, do uzyskania konsystencji idealnej do smarowania.
  • Jeśli ser jest zbyt gęsty, wlewamy więcej mleka/jogurtu/śmietany.
  • Dodajemy cukier/miód/syrop klonowy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Połowę każdego naleśnika smarujemy twarogiem.
  • Składamy na pół i jeszcze raz na pół, aby uzyskać kształt trójkąta.
  • Naleśniki podsmażamy na maśle, z każdej strony.
  • Ciepłe podajemy polane masłem.
  • Układamy na wierzchu kandyzowaną skórkę z pomarańczy.



2 komentarze: