2017/04/01

Marchew na gęsto

Marchew na gęsto to najczęściej dodatek do niedzielnego obiadu z mięsem lub np. jajka sadzonego. Nic trudnego. Ten przepis to powrót do smaków z dzieciństwa, smaczne wspomnienie. Zachęcam do przygotowania tego dodatku do niedzielnego obiadu, ale i korzystania z niego w środku tygodnia. Taką marchew można przygotować na dwa dni - proste i wygodne!


Marchew na gęsto / 4 porcje

Składniki:
  • 1 kg marchewki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • Marchew obieramy.
  • Dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka.
  • Gotujemy, aż będzie miękka.
  • Odcedzamy, zostawiając nieco wody.
  • W garnku z marchewką i wodą (marchew odsuwamy na bok) rozpuszczamy masło z mąką.
  • Starannie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  • Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty sos.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko.
  • Warto przygotować marchew na gęsto na dwa dni.
  • Podobnie można zrobić marchew z groszkiem.
  • Zamiast krojenia w kostkę, można zetrzeć marchew na tarce, na dużych oczkach.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką marchewkę :) Czasem jeszcze robię taką marchewkę z dodatkiem groszku :) świetne między innymi do gulaszu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za przepis wlasnie marchewka za mna chodzi :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O prosze!:) a w lodowce zalega kilogram marchwi i zero koncepcji:) Już wiem co bedzie dzisiaj na kolacje!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić więcej, na obiad będzie jak znalazł :)

      Usuń
  4. Uwielbiam taką marcheweczkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń