2016/03/20

Koktajl z zielonym jęczmieniem

W pierwszy dzień astronomicznej wiosny wybrałam się na targi Bliżej zdrowia, bliżej natury do Katowic. To było dla mnie nowe doświadczenie, także kulinarne, od tej zdrowszej, naturalnej strony, bardzo smaczne i ciekawe, niezwykle inspirujące! Tak bardzo inspirujące, że zakupione produkty, niemal po przekroczeniu progu mieszkania, postanowiłam wypróbować. 

Szczególnie zachwycił mnie, znany już wcześniej z telewizyjnych programów kulinarnych, jęczmień zielony, a konkretnie jego sproszkowane pędy. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę na 1 szklankę wody, soku czy tak jak w moim dzisiejszym przepisie jogurtu i dokładnie wymieszać. Taki jęczmień w podanych proporcjach stosujemy najlepiej 2 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Zielony jęczmień polecany jest osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, ale i dla osób starszych oraz przy spadku sił witalnych. To najlepszy prezent jaki można sprawić bliskiej osobie!




Koktajl z zielonym jęczmieniem

Składniki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka zielonego jęczmienia - pędy sproszkowane
  • cukier lub miód do smaku

Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Owocowe obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i dodajemy do jogurtu raz z zielonym jęczmieniem.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód.


2 komentarze:

  1. dziękuję za inspiracje. Zakupiłam już jakiś czas temu młody jęczmień i chyba tylko 2 razy go użyłam :( Muszę to zmienić :) Energia się przyda.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdrowie! to pierwszy przepis i z pewnością będzie ich więcej, pozdrawiam!

      Usuń