Najczęściej do sałatek używam kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Świetnie łączy się z czarnymi oliwkami, rukolą i cytrusami. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli jest przepyszna, wyrazista w smaku. Takie sałatki śmiało można zabrać ze sobą do pracy.
Bardzo syte, kolorowe, z powodzeniem zastapią tradycyjny obiad z kaszy gryczanej z gulaszem, który jest znacznie cięższy i nudny, a wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można posypać sałatkę ulubionymi ziarnami podprażonego słonecznika lub sezamem.
Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
- 1/2 szklanki konserwowego groszku
- 1 mozzarella
- 3 garście rukoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki czarnych i drylowanych oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
Co za pomysł na sałatkę! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPychaaa!
OdpowiedzUsuńzdrowa pyszność
Usuń