2016/03/28

Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami

Najczęściej do sałatek używam kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Świetnie łączy się z czarnymi oliwkami, rukolą i cytrusami. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli jest przepyszna, wyrazista w smaku. Takie sałatki śmiało można zabrać ze sobą do pracy. 

Bardzo syte, kolorowe, z powodzeniem zastapią tradycyjny obiad z kaszy gryczanej z gulaszem, który jest znacznie cięższy i nudny, a wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można posypać sałatkę ulubionymi ziarnami podprażonego słonecznika lub sezamem. 



Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
  • 1/2 szklanki konserwowego groszku
  • 1 mozzarella
  • 3 garście rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki czarnych i drylowanych oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski. Dodajemy kukurydzę oraz groszek konserwowy.
  • Mozzarellę i cebulę kroimy w kostkę, oliwki w półplasterki, dodajemy do pozostałych składników razem z porwaną rukolą.
  • Doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".


3 komentarze: